MLECZNIK DZBANEK STALOWY DO SPIENIANIA MLEKA 350ml
Opis
MLECZNIK DZBANEK STALOWY DO SPIENIANIA MLEKA 350ml
Najważniejsze informacje:
▶️ Materiał: stal nierdzewna
▶️ Średnica 7,5cm
▶️ Wysokość: 9cm
▶️ Pojemność: 350ml
▶️ Wewnątrz praktyczna miarka z dokładnością do 50ml.
▶️ Posiada uchwyt i dzióbek dla łatwiejszego nalewania.
✅ Oryginalny produkt czeskiej marki Orion
Jak idealnie spienić mleko?
- Zimne mleko należy nalać do dzbanuszka. Należy pamiętać żeby nie było go zbyt dużo – spienione mleko zwiększy swoją objętość dwukrotnie, więc musi mieć dla siebie trochę miejsca.
- Dzbanuszek z mlekiem lekko przechylamy i wkładamy do niego dyszę – powinna znajdować się tuż pod powierzchnią mleka.
- Włączamy urządzenie i wykonując dzbankiem koliste ruchy spieniamy mleko. Dysza powinna cały czas być tuż pod powierzchnią.
- Gdy mleko się już spieni i jego objętość się zwiększy, wówczas przesuwamy dyszę nieco głębiej, dzięki czemu podgrzejemy dolną warstwę mleka.
- Idealna temperatura to około 65°C – 70°C. W tej temperaturze rozpuszcza się zawarta w mleko laktoza, która nadaje mu słodki smak. Wyższa temperatura spowoduje ścięcie białka i spienienie się Wam nie uda. Bariści używają niekiedy specjalnych termometrów wkładanych do dzbanków. Pewnie takiego nie macie, więc po prostu przerwijcie podgrzewanie kiedy dzbanek zrobi się nieprzyjemnie gorący.
- Na koniec zastukajcie w dzbanek żeby banieczki mleka nieco opadły. Gotowe! Mleko można dolać do espresso i zrobić cappuccino, latte lub inną kawę.
Dzbanek stalowy, który może służyć nam jako mlecznik do serwowania ciepłego mleka do kawy oraz do spieniania mleka w ekspresach ciśnieniowych wyposażonych w dyszę parową. Jak wiadomo, mleko najlepiej spieniać w metalowym dzbanku z odpowiednim dzióbkiem, żeby uzyskać dobrą konsystencję mleka i aby móc ładnie i zgrabnie wylać je do kawy. Dzbanek posiada dzióbek przeznaczony do latte art, idealny do spieniania mleka i przygotowania cappuccino.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie