Patelnie marmurowe Kinghoff

Marmur jest niezwykle trwałym i szlachetnym surowcem. Używany jest nie tylko przy produkcji posadzek, blatów czy schodów. Coraz częściej możemy spotkać go również w kuchni. Akcesoria i naczynia kuchenne cieszą się rosnącą popularnością głównie dzięki wyjątkowym cechom. Wielowarstwowa powłoka jest odporna na odkształcenia i nie zmienia smaku potraw.

Patelnie marmurowe Kinghoff powstają w procesie natryskowego pokrywania korpusu nanocząsteczkami marmuru. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z poniższymi informacjami. Szukasz patelni na lata? Wybierz odpowiedni model z naszej oferty i dodaj go do koszyka. Kup patelnię marmurową wyprodukowaną z myślą o Klientach, którzy oczekują więcej.

Patelnie z powłoką marmurową – rodzaje

W zależności od korpusu, na którym osadzona jest powłoka, wyróżniamy:

  1. Patelnie marmurowe na aluminiowym korpusie – naczynie jest bardzo stabilne, dobrze utrzymujące ciepło i stosunkowo lekkie. Patelnia z reguły jest tańsza i bardziej poręczna niż wersja stalowa.
  2. Patelnie marmurowe na stalowym korpusie – spotyka się je dużo rzadziej. Jest to rozwiązanie jeszcze trwalsze i nieco droższe od wersji na aluminiowych korpusach. Można rzec, że patelnia z powłoką na stalowym korpusie jest naczyniem praktycznie niezniszczalnym. Aby tak było, trzeba jednak dopilnować kilku kwestii, takich jak unikanie zmywarki i szorstkich gąbek.

Patelnia z powłoką marmurową Kinghoff – zalety

Marmurowa patelnia z natryskową powłoką Kinghoff ma wiele atutów. Do tych najważniejszych należą:

  1. Dobra dystrybucja ciepła – powłoka z marmuru bardzo szybko się nagrzewa, a ciepło rozchodzi się równomiernie po całej powierzchni naczynia. Patelnia z łatwością utrzymuje wysoką temperaturę.
  2. Możliwość smażenia bez lub przy minimalnej ilości tłuszczu – śliska powierzchnia zapobiega przywieraniu potraw. Dzięki temu możesz znacznie ograniczyć, a nawet całkowicie wyeliminować tłuszcz. Potrawy będą wówczas dużo zdrowsze i smaczniejsze.
  3. Krótszy czas przygotowania potraw – doskonałe przewodnictwo cieplne powłoki marmurowej sprawia, że obróbka termiczna przygotowywanego dania jest krótsza. W efekcie potrawy są bardziej soczyste i nie tracą tak wielu składników.
  4. Łatwe czyszczenie – brak tendencji do przywierania resztek jedzenia oraz gładka powierzchnia marmurowej powłoki to bezproblemowe czyszczenie patelni. Zapomnij o szorowaniu.
  5. Zachowanie smaku potraw – przygotowując danie na tego typu patelniach, nie musisz martwić się, że potrawa zmieni smak czy zapach. Marmur jest całkowicie neutralny.

Patelnia marmurowa – na co zwrócić uwagę?

Zanim dokonasz zakupu, zapoznaj się z czynnikami, które należy uwzględnić, by cieszyć się praktyczną i trwałą patelnią przez długi czas.

Zwróć uwagę na:

  • Bezpieczeństwo – najlepsze patelnie mogą pochwalić się certyfikatem, potwierdzającym, że podczas produkcji nie użyto szkodliwej substancji PFOA oraz metali ciężkich.
  • Maksymalna temperatura – w standardzie maksymalna temperatura użytkowa to 280°C. Jeśli określona przez producenta wartość jest dużo niższa, wybierz inny model.
  • Ergonomiczny uchwyt – rączka powinna być dobrze wyprofilowana i odporna na nagrzewanie. Najczęściej jest wykonana z bakelitu lub silikonu.
  • Kompatybilność z różnymi rodzajami kuchenek – kwestia ta dotyczy zwłaszcza użytkowników płyt indukcyjnych. Patelnia by dobrze działać na takiej kuchence, musi być wyposażona w specjalne dyski indukcyjne.
  • Rozmiar i kształt – trzeba dobrze zastanowić się na tym, do czego tak naprawdę patelnia będzie używana. Np. głębokie patelnie marmurowe z dobrze dopasowaną pokrywką nadają się do duszenia, natomiast płytkie stworzone są z myślą o przygotowywaniu naleśników.

Patelnia marmurowa – opinie

Użytkownicy zapytani o zalety patelni z powłoką marmurową, najczęściej wymieniają możliwość smażenia bez (lub z niewielką ilością) tłuszczu, co niewątpliwie wpływa na walory zdrowotne potrawy. Kolejną kwestią jest całkowita neutralność powłoki. W żaden sposób nie wpływa ona na smak i zapach przygotowywanego w niej dania. Jednym z najczęściej wymienianych atutów jest też wszechstronność. W patelni marmurowej można bowiem smażyć, dusić, a nawet zapiekać, gdyż niektóre modele nadają się do piekarnika.

Patelnie marmurowe – cena

Ceny wbrew pozorom wcale nie są wysokie. Oscylują w granicach kilkudziesięciu złotych. Przykładem niech będzie choćby patelnia z powłoką marmurową Kinghoff o średnicy 28 cm. Jej koszt to niespełna 70 złotych. Model o średnicy 16 cm kosztuje około 40 złotych. Biorąc pod uwagę, że jest to inwestycja na lata, cena jest niezwykle atrakcyjna.

Patelnia z powłoką marmurową – sklep internetowy

Patelnie marmurowe prócz doskonałych cech użytkowych posiadają bardzo elegancki design. Żeby mieć pewność, że patelnia posłuży długie lata, trzeba odpowiednio o nią dbać. Zalecamy mycie ręczne z użyciem delikatnych detergentów i bez szorowania. Patelnia każdorazowo powinna też być dokładnie osuszona. Gładka powierzchnia zapobiega przywieraniu resztek żywności, więc w zasadzie nie ma konieczności stosowania agresywnych środków myjących bądź szorstkich zmywaków.

Pamiętaj też, że większe patelnie nieco wolniej się nagrzewają, mniejsze zaś, idealnie nadają się do szybkiego przygotowania niewielkiego posiłku. Bez względu na to, jaki rozmiar Cię interesuje, zachęcamy do zapoznania się z całą naszą ofertą. Mamy marmurową patelnię, stworzoną do Twojej kuchni.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl